Lukkoliikkeestä turvallisuusteknologia-alan huipulle

Kun Jukka Laakso aloitti vuonna 2005 Helasto Oy:n lukkoliiketoiminnan toimialajohtajana ja Lukkoexpert Security Oy:n toimitusjohtajana, Helastolla oli seitsemän itsenäistä lukkoliikettä. Laaksolla oli 20 vuoden kokemus turvallisuusalalta, mutta lukitusosaaminen oli vierasta liiketoimintaa. Yhtiön lukkoliikkeet olivat kukin erikoistuneet omiin tuotteisiinsa, ja ensi töikseen Laakso sulautti lukkoliikkeet yhdeksi yhtiöksi, LukkoExpert Security Oy:ksi, joka tarjosi palveluitaan Lukkoliike-ketjun alla.

Lukitusala oli 2000-luvun puolivälissä suurissa vaikeuksissa, eivätkä Lukkoliikkeet muodostaneet poikkeusta. Laakso halusi muuttaa toimialan luutuneita käsityksiä ja hänellä oli selkeä visio siitä, miten turva-ala tulee kehittymään. Yhtiö oli kuitenkin vakavassa kassakriisissä, eikä kyennyt yksin tekemään tarvittuja toimenpiteitä. Yhteistyö Panostajan kanssa alkoi kreivin aikaan vuonna 2007 ja loi pohjan menestystarinalle.

Sijoitusyhtiön mukaan tulon jälkeen Fleximillä voitiin panostaa täysillä oviympäristöön ja liikkumisen hallintaan ja samalla palvelutarjontaa kehitettiin aivan uudelle tasolle. Aiemmin yrityksen tuotteiden tuotekehitys oli ollut tavarantoimittajien varassa, mutta nyt osaamista tuotiin saman katon alle. Vuonna 2009 yritys osti Siemens Bewator Oy:n Suomen toiminnot ja aloitti oman tuotekehityksen. Samalla yritys otti uudeksi nimekseen Flexim Security Oy.

”Teimme paljon analyysiä siitä, mitä asiakkaat haluavat ostaa ja mitä digitalisaatio tulee tarkoittamaan turvallisuusalalla. Ovi on luonteva kiinteistön sekä tilan käyttöliittymä, jota kehitämme modernien teknologiaratkaisuiden avulla mahdollisimman mukavaksi. Investoimme asioihin, jotka kestävät aikaa ja mahdollistavat aina evoluution johonkin uuteen väylään. Pelkkä tekninen näkökulma ei kuitenkaan riitä, vaan myös tunnepuoli vaikuttaa kaikkeen”, Laakso pohtii.

Nyt Flexim Security investoi joka vuosi kymmenisen prosenttia liikevaihdostaan tuotekehitykseen, ja pääosa yrityksen liiketoiminnasta on ohjelmistojen ja palveluiden kehittämistä. Yrityksessä puhutaan uuden ajan käyttöliittymästä, jossa tunnistaminen, avautuminen, lukitseminen ja valvominen voidaan yhdistää uudeksi kokonaisuudeksi.

”Haluamme valjastaa tekniikan palvelemaan ihmistä niin, että kulkeminen on mahdollisimman helppoa ja huoletonta.”

Jukka Laakso kuvailee itseään riskinottajaksi. Yhteistyö Panostajan kanssa oli harkittu riski, jossa kaikki palaset loksahtivat paikoilleen. Lähes 10 vuoden ajan sijoitusyhtiö toi Flexim Securitylle kovaa osaamista muun muassa rahoituksen kokonaisjärjestelyissä, aktiivisessa hallitustyöskentelyssä, strategioiden luomisessa sekä talouden, markkinoinnin ja johtamisjärjestelmien kehittämisessä.

”Tämä on ollut kaikin puolin mahtava retki. Panostaja on sijoitusyhtiö, joka pyrkii oikeasti kehittämään ajattelua. En voi tarpeeksi korostaa heidän merkitystään sparraajana ja verkoston kasvattajana, opiskelimme yhdessä ja keskustelu oli hyvin vapaata”, Laakso kuvailee.

Kesällä 2015 yritys oli valmis lentämään sijoittajaomistajan suojista. Panostaja ja vähemmistöomistajat luopuivat Flexim Securitystä ja myivät koko osakekannan Assa Abloy Oy:lle, joka on osa kansainvälistä Assa Abloy Groupia. Tässä vaiheessa Flexim Security oli varmasti toimialansa tavoitelluin työpaikka ja yritys, jolla riitti kosijoita jonoksi asti.

Pienemmät yrityskaupat ovat tuttuja Jukka Laaksolle, mutta suuryrityksen yrityskauppaprosessi teki toimitusjohtajaan suuren vaikutuksen.

”Tämä oli meille valtava oppimisprosessi. Assa Abloy testasi kaikkia toimintojamme, niin henkilöstöä, taloushallintoa, prosesseja kuin tekniikkaakin. Meidät analysointiin joka kantilta”, Laakso kertoo.

Laakso on syystäkin ylpeä kasvattamastaan yrityksestä, jonka maailman suurin turvallisuusalan konserni halusi itselleen. Assa Abloyta kiehtoi erityisesti Flexim Securityn uusien teknologioiden alustat, jotka edustavat globaaleissakin vertailuissa maailmanluokan kärkeä. Lisäksi yrityksellä on paljon annettavanaan uudelle omistajalle niin tuotekehityksen, palveluiden kuin tuotteistamisen osalta. Forbes on nimennyt Assa Abloy Groupin maailman 100 innovatiivisimman yrityksen joukkoon.

”Haluamme viedä käyttäjä- ja käyttöliittymäkokemuksen uusiin sfääreihin. Nyt voimme jo avata ovia sormeen asetetun sirun avulla ja käytössä on erilaisia kosketusnäytöllä toimivia mobiiliratkaisuja, sormuksia ja rannekkeita. Lisäksi uusia sovelluksia syntyy laboratoriossamme koko ajan. Kiinteistö elää, kuten sinä haluat: oven auetessa valot syttyvät automaattisesti ja lempimusiikkisi alkaa soida haluamallasi tavalla”, Laakso maalailee.

Hankintavuosi

2006

Irtaantuminen

2015

Liikevaihdon kehitys

652%