Tekoäly tulee – mitä sitten?

Panostajan Network Event jätti ajattelemisen aihetta. Noin 50 henkilöä sijoituskohteidemme hallituksista ja johdosta kokoontui yhteen ja oppimaan tiistaina 24.10. Tänäkin aamuna olen vastaillut ja kommentoinut viesteihin tilaisuuteen liittyen. Kaikissa viesteissä on ollut hyviä kehitysehdotuksia siitä, miten voisimme yhdessä auttaa sijoituskohteitamme kehittämään toimintaansa entistä paremmin erityisesti digitalisaatiota hyödyntäen.

Tilaisuuden aluksi Suomen IBM:n toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaara johdatti meidät digitalisaation, robotisaation ja tekoälyn käytännön sovellusten kautta pohtimaan näiden muutosten vaikutusta omiin yrityksiimme. Vaikka olen itsekin pyrkinyt olemaan asioista perillä, Tuomon esitys oli virkistävä ja haastoi omaa ajatteluani. Nyt pitää pohtia mitä tekoäly muuttaa, kun se tulee – kaikille toimialoille.

Kuten tapahtumissamme tuppaa käymään, osanottajat joutuivat tälläkin kertaa töihin. Heikki Leskinen  D11 Helsingistä haastoi meitä aihealueissa tekoälyyn liittyen. Omassa ryhmässämme keskustelu oli vilkasta ja mielipiteitä vaihdettiin avoimesti. Oman lisänsä tähän toivat uudet ulkopuoliset advisor networkin jäsenet – mutta tästä myöhemmin lisää kokonaisen blogin verran. Sen verran kuitenkin jo paljastan, että mukana oli nuoria lahjakkaita ihmisiä, joiden ajatukset sekä kokemukset todella ravistelivat ajatteluamme.

Pohdimme johtamisen ja tekoälyn välistä suhdetta. Jo nyt tekoäly toimii joissain yrityksissä johtoryhmän jäsenenä. Se (vai hän) on ylivoimainen analysoimaan dataa ja faktoja verrattuna ihmiseen. Oma ryhmämme päätyi kuitenkin siihen, että arvoille, moraalille ja intuitiolle perustuvissa päätöksissä jää ainakin vielä tilaa ihmiselle. Suomalainen tekoälyn huippututkija Timo Honkela toteaa Aamulehden haastattelussa 25.10., että tärkeintä tekoälyssä on se, että se opettaa meille kuinka älykkäitä me ihmiset olemme. Tämä visio on paljon lohdullisempi kuin se, jossa tekoälyn uskotaan vievän voiton ihmisestä ja ihmismielestä. Uskon mielelläni Honkelan visioon.

Päivän lopuksi kuulimme advisorimme Marko Luhtalan erinomaisen konkreettisia ajatuksia digitalisaatiosta ja kilpailukyvystä sekä Granon esimerkin konkreettisista toimenpiteistä matkalla digitaaliseen tulevaisuuteen. Paljon on Granossa tehty ja paljon on vielä tekemistä, mutta ainakin osanottajien kommenttien perusteella voisimme pitää kovempaa ääntä siitä, mitä olemme jo saaneet aikaiseksi.

Erinomainen ja virkistävä iltapäivä keskellä kiireistä syksyä vahvisti omaa näkemystäni siitä, että yhdessä tekemällä ja toisilta oppimalla voimme viedä sijoituskohteitamme oikeaan suuntaan.